Skip to main content

FOI Functionele Orthonomie integratie

Functionele Orthonomie Integratie richt zich op het behandelen van lichamelijke klachten die zich uiten in je bewegingsapparaat (skelet-, gewrichts- en spierstelsel). Het is een doeltreffende therapie omdat het een klacht nooit lokaal behandelt, maar juist het lichaam in zijn totaliteit. Het lichaam bestaat uit een aaneengesloten keten van gewrichten en spieren die onderling met elkaar samenwerken. Disfuncties (het niet goed functioneren van gewrichten) zijn over het algemeen de oorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat. Deze disfuncties kunnen geleidelijk ontstaan of plotseling als gevolg van een ongeluk of trauma. Het lichaam gaat disfuncties doorgaans compenseren. Klachten ontstaan vaak op het moment dat het lichaam het niet meer kan compenseren.

Oorzaak van je klacht

De klachten waarmee men bij de huisarts of therapeut komt lokaliseren zich vaak in het compensatiegebied, maar de oorzaak zit vaak elders in het lichaam. Nekpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door een probleem in de voet of heup.
Schouder- en armklachten kunnen ontstaan door een probleem in de knie of lage rug. Vaak worden deze en andere klachten lokaal behandeld maar wordt de oorzaak niet gezocht. Hierdoor kunnen hardnekkige en chronische klachten blijven bestaan.  Functionele Orthonomie Integratie zoekt naar de oorzaak van je klacht. Het hele spier- en skeletstelsel wordt onderzocht. Disfuncties worden behandeld en daarmee wordt de beweeglijkheid hersteld. Het resultaat is een optimale beweeglijkheid in alle gewrichten en spieren, waardoor bewegen met zo min mogelijk energie weer mogelijk is. Functionele Orthonomie Integratie bestaat uit zachte behandeltechnieken waarbij het lichaam op pijnvrije manier wordt behandeld. Functionele Orthonomie Integratie is zeer efficiënt. In 87% van de gevallen zijn klachten aan het bewegingsapparaat geheel op te lossen. Bij de overige 13% van de gevallen is sprake van klachten waar de vorm van de gewrichten is aangetast zoals artrose (slijtage) of reumatische aandoeningen. Hier kan Functionele Orthonomie Integratie een duidelijke vermindering van de klachten geven.

Download de brochure

Voor wie is Functionele Orthonomie Integratie?

Functionele Orthonomie Integratie  is er voor iedereen met klachten aan gewrichten en/of spieren die een belemmerende werking hebben op normaal bewegen. Zoals:

 • Nekklachten
 • Hoofdpijn
 • Whiplash
 • schouderklachten
 • elleboogklachten
 • polsklachten
 • klachten aan de bovenrug en borstkas
 • lage rug klachten
 • klachten aan het bekken
 • heupklachten
 • knieklachten
 • voetklachten
 • Blijvende (pijn)klachten aan het bewegings-
  apparaat na operaties

Craniosacraal therapie

Begin 2018 ben ik gestart met de opleiding Craniosacraal therapie.

Craniosacraal therapie richt zich op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bij het ontstaan van blessures is er altijd een beschadiging van bindweefsel. We onderscheiden fysieke trauma’s en emotionele trauma’s die het bindweefsel kunnen verharden. Soms is dit pas na jaren merkbaar. Wanneer beschadiging van het bindweefsel onvoldoende herstelt, zal het de bewegingsvrijheid van ons lichaam beperken of klachten geven zoals bewegingsbeperking, pijn, hoofdpijn, duizeligheid, concentratiestoornissen, slaapproblemen, moeite om te ontspannen, vermoeidheid of burn-out. Craniosacraal therapie richt zich op het ontspannen van het bindweefsel door heel subtiele en zachte behandeltechnieken. Dit geeft een diepe ontspanning waardoor het natuurlijk herstel de gelegenheid krijgt zijn werk te doen.

Verbinding vanuit het lijf

Met Craniosacraal therapie worden geen lokale symptomen of klachten behandeld, maar maak ik verbinding met de hele mens. Een ziekte vraagt niet alleen om een medische behandeling of het wegnemen van een klacht. Soms kan een bindweefselverkleving van het bewegingsapparaat of een orgaan al lange tijd aanwezig zijn voordat het klachten geeft. Door het lichaam uit te nodigen te ontspannen, ontstaat er een stressrelease van het bindweefsel. De ontspanning die dan op een diepere laag in het lichaam ontstaat, stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lijf. Een effectieve en vaak wonderlijke ervaring. Hierdoor leren mensen (zich) zelf weer te voelen en de vrijheid in het lijf te ervaren.

Bent u geïnteresseerd in deze behandelmethode voor uw aanwezig klachten. Gerbrand van der Doorn is craniosacraal therapeut in opleiding en kan u hierover informeren.

Bent u geïnteresseerd?

Na het onderzoek wordt u geïnformeerd over de behandelmogelijkheden voor uw herstel.

U kunt bij praktijk van der Doorn terecht met en zonder verwijzing van uw arts.

  Contact gegevens

  Praktijk-vanderdoorn.nl
  Willibrordus Business Centrum
  Praktijkruimte op 2e etage
  Nummer 2.29 (lift aanwezig)

  Kennemerstraatweg 464
  1851 NG Heiloo

  Gerbrand van der Doorn
  Tel. 06 – 53 10 61 62

  gerbrand@echo-adfysio.nl

  Kvk registratie: 57701652
  Rekening nummer ING 8099372

  Privacy verklaring

  Geregistreerd fysiotherapeut :